sobota, 15 października 2011

Ciasto z dyni

Ponieważ zostało mi jeszcze troszkę dyni po zupie, przyszła pora na ciasto:) Ma ono bardzo piernikowy posmak, jest aromatyczne dlatego je gorąco polecam. Jest jeszcze pyszniej kiedy podamy je z lodami waniliowymi :)

Składniki:

- 2 szklanki startej dyni
- 2 szklanki mąki
- 0,75 szklanki cukru
- 3 jajka
- 5 łyżeczek cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 16 g cukru waniliowego
- 0,75 szklanki oleju
- łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Jajka i cukier ubijamy na gładką masę - ok 7 minut. Do niej dodajemy mąkę, olej, cukier waniliowy, cynamon. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy starty i wyciśnięty miąższ z dyni i mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką blachy i pieczemy ok godziny w 180 °C. Ja mam piekarnik elektryczny i czasami trzeba w nim dłużej piec ciasta. Najlepiej wziąć długą wykałaczkę i włożyć ją w ciasto, gdy będzie ona mokra to znaczy, że trzeba wypiek zostawić jeszcze w piekarniku. Smacznego !:)


1 komentarz:

  1. I voila - nic się nie zmarnuje! Gospodarna dziewoja! ;)

    Honorka

    OdpowiedzUsuń