wtorek, 11 października 2011

Zupa krem z dyni - tym razem Pauli

Wiem, że niedawno Honorata zamieszczała przepis na swoją zupę z dyni. Jednak obecnie jest sezon na dynię, więc i ja skusiłam się na potrawę z nią w roli głównej. Moja zupa jest nieco uboższa, natomiast jest równie pyszna i idealna na jesienne dni bo pikantna , a tym samym - rozgrzewająca :)

Składniki:

- 2 ziemniaki
- 500 g surowej dyni
- mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 marchewki
- bulion z kurczaka (1 litr)
- posiekany ząbek czosnku
- oliwa
- cukier
- sól
- pieprz
- chilli, kurkuma
- jogurt naturalny
- kromka chleba
- łyżeczka curry

Wykonanie:

Na patelni smażymy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i dynię. Chwile należy smażyć. Dodajcie curry i dokładnie wymieszajcie. Do warzyw wlejcie wywar i gotujcie je aż zmiękną. Zupę przyprawcie i zmiksujcie w blenderze.
Chleb pokrójcie w drobną kostkę i wrzućcie na osobną patelnię - bez oliwy! Starannie mieszajcie, aby się nie przypalił. Gdy gotowa zupka będzie już w talerzu, okraście ją jogurtem naturalnym i dodajcie zrobione z chleba grzanki. I gotowe!:)









































1 komentarz:

  1. wygląda pięknie! aż wstyd się przyznać nigdy nic z dyni nie robiłam... właściwie to tylko raz miałam taką w domu, tyle że dekoracyjną;)))

    OdpowiedzUsuń