niedziela, 23 października 2011

Ryba po grecku

Dawno u mnie nie było żadnej rybki.... a do jej zrobienia zainspirowały mnie zapachy wywodzące się od sąsiadów w moim bloku w piątkowe popołudnie :) Gorąco zachęcam do wykorzystania mojego przepisu. Rybka jest pyszna :)

Składniki:
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- 1 kg filetów ( ja użyłam mintaja)
- 4 cebule
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- mąka - do rybki
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- szczypta imbiru
- sok cytryny
- gałka muszkatołowa










Wykonanie:

Rybę rozmrażamy, porcjujemy, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy.
W drugim naczyniu smażymy pokrojoną cebulę. Marchew, pietruszki i seler ścieramy na tarce. Do cebuli dodajemy warzywa,
podlewamy je wodą i dusimy. Gdy będą miękkie dodajemy koncentrat, ziele angielskie i doprawiamy. Dolewamy jeszcze trochę wodę i dusimy. Przed podaniem kładziemy rybkę na warzywa, aby
odzyskały temperaturę. I gotowe :) Mój facet powiedział - "Hmmm, rewelacja " :)



4 komentarze:

  1. Ty się tu z facetem nie obnoś! ;)

    H.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tylko zdaję relację :)

    Paula.

    OdpowiedzUsuń
  3. No Twojemu facetowi trudno dogodzić więc musiło być pyszne :)

    Asia

    OdpowiedzUsuń
  4. jadłam raz w życiu, nie robiłam nigdy, ale tak myślę, że porcji bym nie odmówiła;)) wygląda pysznie:))

    OdpowiedzUsuń