poniedziałek, 10 października 2011

Nadziewane pieczarki

Nadziewane pieczarki sprawdzaja sie jako przekąska. Bardzo sycąca przekąska.....

Składniki:

- 500g pieczarek
- 300g mięsa mielonego
- 100g sera żółtego
- mozarella
- cebula
- ok. 1/3 papryki czerwonej
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- oliwa
- natka pietruszki
- sól, pieprz, oregano, bazylia, kminek

Wykonanie:

Obieramy pieczarki i delikatnie odcinamy trzonki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Paprykę podobnie kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Dusimy ok 4-5 minut. Następnie wrzucamy do patelni mięso, przyprawiamy i dusimy ok. 10 min. Gdy będzie już gotowe odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego usmażonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy na pieczarki, na wierzch kładziemy mały kawałek mozzarelli i żółty ser i odstawiamy na wysmarowane masłem naczynie żaroodporne. Pieczemy w piekarniku ok 25 min w temperaturze 180 C.
Pychotka :)





2 komentarze: